V Beránku se mluvilo o etice (Noviny Náchodska - 31.3.2004)


Etické a výchovné problémy ohrožují člověka v jeho duchovní existenci. Jedním ze způsobů, jak morálně odpovídat na potřeby současného světa, je projekt etické výchovy.


Náchod - V prostorách Městského divadla Dr. Josefa Čížka se včera v rámci projektu Etického vzdělávání uskutečnila motivační přednáška pro představitele měst a obcí Náchodska.
Přednášejícími, kteří přítomné hosty postupně seznamovali s celým projektem i s odbornou terminologií, byli zástupci Nadačního fondu J. Luxe Věra Luxová a Jan Šimáček. Za hlavního řečníka byl však považován Jan Šolc, předseda Etického fóra České republiky. Za předsednický stůl dále usedli i Vladimír Derner, první náměstek hejtmana, a náchodská místostarostka Pavla Maršíková.
Hledají spolupracovníky
Hned v úvodu byli přítomní seznámeni s cílem setkání.
"Chceme představit aktivity, které v rámci projektu Etického vzdělávání buď již probíhají, nebo se je chystáme rozjet," řekl Jan Šimáček. Jak dodal, své spolupracovníky by si přáli najít právě v řadách starostů a místostarostů.
"Chceme vzbudit poptávku po etické výchově v základních a středních školách a zároveň získat spolupracovníky pro aktivitu, která má smysl," uvedl Šimáček, jenž zároveň poukázal na to, že náš - Královéhradecký kraj spolu s Pardubickým krajem jsou jediné dva v republice, jež podporují etiku.
Vladimír Derner, jenž je zároveň gestorem projektu etiky v našem kraji, pohovořil o tom, jak se rozvíjela spolupráce s Nadačním fondem J. Luxe, s Etickým fórem a Univerzitou Hradec Králové a jak vůbec projekt vznikl. Zdůraznil, že pořádané motivační přednášky jsou součástí projektu.
"Etiku však nechceme zneužívat politicky. Nechceme, aby byl z etiky nějaký politický prapor," nechal se slyšet náměstek hejtmana Derner.
Etika do škol?
Hovořilo se i o tom, jak dostat etiku do školy.
"Nechceme ji tam dostat nějakým násilím, ani přes politiky. Ve vrcholové politice nemáme sílu, začínat chceme u dětí," vysvětlil Jan Šimáček, proč se jejich nadační fond rozhodl podporovat školy. Zastánci etiky by si přáli, aby se etika dostala na základě nového školského zákona alespoň mezi nepovinné předměty. O tom, jestli se ve školách etika vyučovat bude anebo nebude, by si měla rozhodnout každá škola sama.
Předseda Etického fóra Jan Šolc si připravil poněkud netypický, lyrický úvod. Zavzpomínal na to, jak byl před 20 lety stavebním montérem, přičemž navštívil i Náchod.
"I zkušenosti stavebního montéra mi později pomohly v politice," uvedl. Zároveň vyjádřil radost nad neobyčejně vysokou účastí zástupců měst náchodského okresu. Díky jeho poutavému vyprávění se přítomní dozvěděli i o tom, co je to morálnost a mravnost, jaké jsou mezi nimi rozdíly a proč lidé nedělají to, o čem také vědí, že je správné.
Do závěrečné diskuse se se svými dotazy adresovanými předsedovi Etického fóra přihlásili dva účastníci. První dotaz se týkal Německa, holocaustu a vyvražďování Židů. Autor druhého dotazu se zase ptal na Šolcův názor na nově vzniklou mešitu na Moravě a na její význam či nevýznam.
Charismatická osobnost
"Přednáška byla rozhodně zajímavá. Zejména pan Šolc je velice charismatickou osobností. Dokonce již naplánoval další setkání," řekla nám jedna z účastnic, polická místostarostka Ida Seidlmanová.

Napsala redaktorka Věra Sýkorová



   


Tyto stránky jsou sponzorovány firmou Active 24

Active 24